Dieta po zabiegu chirurgicznym
Zrównoważona dieta ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo wiadomo, że składniki diety mają ogromny wpływają na gojenie po zabiegach chirurgicznych, w tym po zabiegach chirurgicznych w zakresie jamy ustnej. Zabiegi z zakresu chirurgii stomatologicznej, twarzoczaszki, chirurgii przyzębia oraz błon śluzowych dodatkowo stanowią dodatkowe wyzwanie przy wyborze diety pozabiegowej. Dlatego przedstawiamy praktyczna zalecenia dietetyczne po zabiegach chirurgicznych w obrębie jamy ustnej.
Po operacji jamy ustnej i szczękowo-twarzowej należy przestrzegać diety płynnej i miękkiej – unikając wszystkiego, co kwaśne, pikantne, trudne do pogryzienia, twarde lub chrupiące – przez co najmniej kilka pierwszych dni. Jeśli zabieg był skomplikowany, np. o dużym zakresie, to czas może wydłużyć się nawet do kilku tygodni. Stopniowo też zwiększamy temperaturę przyjmowanych przez nas pokarmów- początkowo zimne, następnie o temperaturze pokojowej, aż po gorące pokarmy.
Co można jeść i pić, wracając do zdrowia po operacji jamy ustnej i twarzoczaszki? Możliwości są ograniczone, ale to nie znaczy, że nie można cieszyć się szeroką gamą pysznych i pożywnych potraw i napojów.
Płyny
W początkowym okresie rekonwalescencji po operacji jamy ustnej żucie jest znacznie ograniczone, więc zalecamy płynne pokarmy. Woda, herbata i mleko to zdrowe napoje dla pacjentów po zabiegach, ale są też inne odżywcze opcje. Polecamy:
- Koktajle owocowe z odżywką białkową lub jogurtem greckim,
- Doustne preparaty odżywcze, takie jak Fresubin Energy Drink lub Nutridrink,
- Rosół (bulion) z kurczaka, wołowiny lub warzyw z ograniczoną ilością soli
- Rozmoknięte płatki owsiane lub krem z płatków pszennych (najlepiej pełnoziarniste).
Bez względu na to, jakie płyny wybierze pacjent, nie wolno pić ich przez słomkę — może to zakłócić miejsce operacji i doprowadzić do bolesnych powikłań.
Przekąski
Gdy dziąsła wystarczająco się zagoją, możesz zamienić dietę płynną na płynno- miękką.
Bezpieczniej dla zoperowanego miejsca jest przyjmowanie częstych a małych posiłków zamiast spożywania od razu pełnego, wymiarowego dania. Jedzenie zbyt dużej ilości na raz może podrażnić miejsce operacji. Ze zdrowych, miękkich przekąsek mam do wyboru:
- Musy owocowe,
- Miękkie owoce typu banany,
- Kisiel,
- Galaretka,
- Twarożek,
- Budyń,
- Sałatka z kurczakiem lub tuńczykiem z miękkim pieczywem,
- Puree ziemniaczane,
- Gotowane warzywa typu kalafior, dynia lub marchewka,
- Zupa z dodatkami typu jarzynowa.
Pokarmy stałe
Kiedy lekarz wyrazi zgodę na spożywanie bardziej stałych produktów i posiłków, należy starannie zaplanować menu. Ze zdrowych, pyszne, i sycących posiłków po operacji jamy ustnej, proponujemy:
- Naleśniki z owocami,
- Gulasz z dobrze ugotowanymi warzywami (np. z ciecierzycą, fasolą),
- Pieczona ryba z ryżem lub risotto,
- Różnego rodzaju makarony z sosami (tj. Pasty),
- Słodkie lub wytrawne tarty.