ul. J. Kowalczyka 7, Warszawa
501 111 112

Pon - pt: 09:00 - 20:00, Sb: 09:00 - 14.00
ul. Jagiellońska 75, Warszawa
501 111 112

Pon - pt: 09:00 - 20:00, Sb: 09:00 - 14.00

Dieta po zabiegu chirurgicznym

5 kwietnia 2022

Zrównoważona dieta ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo wiadomo, że składniki diety mają ogromny wpływają na gojenie po zabiegach chirurgicznych, w tym po zabiegach chirurgicznych w zakresie jamy ustnej. Zabiegi z zakresu chirurgii stomatologicznej, twarzoczaszki, chirurgii przyzębia oraz błon śluzowych dodatkowo stanowią dodatkowe wyzwanie przy wyborze diety pozabiegowej. Dlatego przedstawiamy praktyczna zalecenia dietetyczne po zabiegach chirurgicznych w obrębie jamy ustnej.

Po operacji jamy ustnej i szczękowo-twarzowej należy przestrzegać diety płynnej i miękkiej – unikając wszystkiego, co kwaśne, pikantne, trudne do pogryzienia, twarde lub chrupiące – przez co najmniej kilka pierwszych dni. Jeśli zabieg był skomplikowany, np. o dużym zakresie, to  czas może wydłużyć się nawet do kilku tygodni. Stopniowo też zwiększamy temperaturę przyjmowanych przez nas pokarmów- początkowo zimne, następnie o temperaturze pokojowej, aż po gorące pokarmy.

Co można jeść i pić, wracając do zdrowia po operacji jamy ustnej i twarzoczaszki? Możliwości są ograniczone, ale to nie znaczy, że nie można cieszyć się szeroką gamą pysznych i pożywnych potraw i napojów.

Płyny

W początkowym okresie rekonwalescencji po operacji jamy ustnej żucie jest znacznie ograniczone, więc zalecamy płynne pokarmy. Woda, herbata i mleko to zdrowe napoje dla pacjentów po zabiegach, ale są też inne odżywcze opcje. Polecamy:

  • Koktajle owocowe z odżywką białkową lub jogurtem greckim,
  • Doustne preparaty odżywcze, takie jak Fresubin Energy Drink lub Nutridrink,
  • Rosół (bulion) z kurczaka, wołowiny lub warzyw z ograniczoną ilością soli
  • Rozmoknięte płatki owsiane lub krem z płatków pszennych (najlepiej pełnoziarniste).

Bez względu na to, jakie płyny wybierze pacjent, nie wolno pić ich przez słomkę — może to zakłócić miejsce operacji i doprowadzić do bolesnych powikłań.

Przekąski

Gdy dziąsła wystarczająco się zagoją, możesz zamienić dietę płynną na płynno- miękką.

Bezpieczniej dla zoperowanego miejsca jest przyjmowanie częstych a małych posiłków zamiast spożywania od razu pełnego, wymiarowego dania. Jedzenie zbyt dużej ilości na raz może podrażnić miejsce operacji. Ze zdrowych, miękkich przekąsek mam do wyboru:

  • Musy owocowe,
  • Miękkie owoce typu banany,
  • Kisiel,
  • Galaretka,
  • Twarożek,
  • Budyń,
  • Sałatka z kurczakiem lub tuńczykiem z miękkim pieczywem,
  • Puree ziemniaczane,
  • Gotowane warzywa typu kalafior, dynia lub marchewka,
  • Zupa z dodatkami typu jarzynowa.

Pokarmy stałe

Kiedy lekarz wyrazi zgodę na spożywanie bardziej stałych produktów i posiłków, należy starannie zaplanować menu. Ze zdrowych, pyszne, i sycących posiłków po operacji jamy ustnej, proponujemy:

  • Naleśniki z owocami,
  • Gulasz z dobrze ugotowanymi warzywami (np. z ciecierzycą, fasolą),
  • Pieczona ryba z ryżem lub risotto,
  • Różnego rodzaju makarony z sosami (tj. Pasty),
  • Słodkie lub wytrawne tarty.

Kontakt z nami:

GABINET ul. Kowalczyka

ul. A. Kowalczyka 7, Warszawa
501 111 112
Pon - pt: 09:00 - 20:00

GABINET ul. Młodzieńcza

ul. Młodzieńcza 1
501 111 112

Pon - pt: 09:00 - 20:00

GABINET ul. Jagiellońska

ul. Jagiellońska 75, Warszawa
501 111 112

Pon - pt: 09:00 - 20:00