Nasi specjaliści doradzają białą dietę po zabiegu wybielania zębów.
Osoby, które zdecydowały się na wybielanie zębów często popełniają jeden błąd, który niweczy efekty samego zabiegu. Schodząc z fotela dentystycznego myślą, że proces wybielania już się zakończył, a oni mogą wrócić do życia sprzed wizyty u stomatologa. Tymczasem okres kilku tygodni po jest równie istotny, co samo wybielanie.
Na czym polega biała dieta?
Biała dieta to nic innego jak sposób odżywiania eliminujący z jadłospisu wszelkie produkty, mogące zabarwić świeżo wybielone szkliwo zębów. I nie ma znaczenia czy barwniki zawarte w produktach są sztuczne czy naturalne – oba rodzaje są szkodliwe dla koloru uzębienia. Celem białej diety jest zatrzymanie efektów wybielania i ochrona poddanych zabiegowi zębów przed absorpcją barwników przez jak najdłuższy czas.
Jak długo stosować białą dietę?
W 2 godziny po zabiegu należy powstrzymać się od jakiegokolwiek picia czy jedzenia. Nie można też żuć gumy, myć czy płukać zębów. Jedyne, co możemy w tym czasie wypić, to kilka łyków czystej wody. W ciągu 48 godzin nie wskazane jest jedzenie barwiących produktów, ani picie słodkich napojów, których barwniki mogą osadzić się na chropowatej po wybielaniu, powierzchni zęba.
Dla wzmocnienia efektu wybielania stomatolodzy zalecają białą dietę do 14 dni po zabiegu.
Produkty dozwolone:
Aby biała dieta miała sens powinna opierać się na produktach niebarwiących, ale też możliwie zróżnicowanych. Komponując swoje codzienne posiłki, warto wiedzieć, jakie składniki mogą wchodzić w skład diety. Są to:
- nabiał – mleko, kefir, maślanka, jogurt naturalny, biały ser, masło, zsiadłe mleko;
- mięso i owoce morza – białe ryby, kurczak, indyk, krewetki, małże;
- warzywa – ziemniaki, kalarepa, czosnek, kalafior,białe szparagi, biała fasola, seler, ogórek, pietruszka, cukinia;
- zboża i nasiona – biały ryż, białe pieczywo, kasza jęczmienna i jaglana.
- Do picia dozwolona jest woda bez cytryny. Przygotowując posiłki z produktów dozwolonych w białej diecie należy ograniczyć stosowanie przypraw – dopuszczalny jest biały pieprz oraz sól.
Produkty zabronione:
- owoce – jagody, borówki, wiśnie, porzeczki, jeżyny, maliny oraz przygotowane z nich dżemy, kompoty i konfitury;
- warzywa – pomidory, marchew, brokuły, buraki, szpinak oraz przygotowane z nich zupy;
- słodycze;
- mięso – wołowina, cielęcina, wieprzowina, dziczyzna;
- nabiał – jogurty z owocami, żółty ser, ser wędzony, ser topiony;
- przyprawy – w szczególności papryka, curry, kurkuma, cynamon;
- kakao.
- Kawa, herbata, soki owocowe, kompoty, kolorowe alkohole oraz napoje gazowane.
Ważne !
Nie wszystkie diety są zdrowe i bezpieczne dla naszego organizmu. Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety zalecana jest konsultacja z lekarzem, nawet jeśli nie masz żadnych problemów zdrowotnych.
Przy wyborze diety nigdy nie kieruj się panującą modą. Pamiętaj, że niektóre diety, m.in. ubogie w poszczególne składniki odżywcze czy mocno ograniczające kalorie oraz monodiety mogą być wyniszczające dla organizmu, niosą ryzyko zaburzeń odżywiania, a także mogą powodować wzrost apetytu przyczyniając się do szybkiego powrotu do dawnej wagi.